18 september 2019: Samen op pad (nalv. Werelddag Dementie)

21/08/2019

Op 21 september 2019 is het naar jaarlijkse traditie Werelddag Dementie.

Op die dag wil men dementie op een positieve manier in de aandacht brengen. Het thema dit jaar is ‘Jij die bent’.

 

Mensen met dementie worden vaak vereenzelvigd met hun aandoening. ‘Hij is dement’, zeggen we. De werelddag wil benadrukken dat mensen niet dement zijn, maar dementie hebben. Ze hebben een aandoening in de hersenen waarbij ze langzaam en steeds meer afhankelijk worden van de zorg van anderen, maar de mens achter de dementie blijft wie hij altijd is geweest:

Mensen met dementie blijven genieten van het samenzijn met anderen : vrouw, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Ook al kunnen ze je naam niet meer onthouden, of herkennen ze jou niet meer in de rol die jij in hun leven speelde, je blijft een persoon die ze herkennen als iemand die voor hen betekenis heeft (gehad).

 

Mensen met dementie blijven ook voorkeur hebben voor die dingen die ze altijd graag deden en de vaardigheden die ze hiervoor nodig hadden blijven tot ver in het dementieproces bewaard. Zo zal iemand die graag tuinierde interesse blijven tonen in activiteiten die hiermee verband houden, zal iemand die graag huishoudelijke taken deed dit graag blijven doen, zal iemand die hield van petanque, van muziek of van dansen dit met even veel plezier blijven beleven.

Mensen met dementie kunnen niet anders dan, samen met hun familie, op pad gaan met hun dementie. Ze kunnen hierbij de steun van anderen waarmee ze steeds vertrouwd zijn geweest goed gebruiken.

 

We willen die boodschap ‘Samen op pad’ symbolisch vorm geven in een wandeling vol nostalgie. De wandeling gaat door op woensdag 18 september 2019. De afstand bedraagt +/-5 km en is wielvriendelijk. Vrije start in de cafetaria van wzc Cassiers tussen 14u30 en 15u00. Groot en klein, oud en jong, iedereen welkom !!

 

Deelname kost 2,00 € (inbegrepen koffie met cupcake bij aankomst). Om praktische redenen is vooraf inschrijven noodzakelijk. Dit kan bij Lindsey van de receptie tot 16/09. (receptie@wzccassiers.be of 051/70 81 90)

Indien u niet kunt deelnemen aan de wandeling of bij slechte weersomstandigheden bent u tussen 14u00 en 16u00 welkom in de cafetaria voor een gezellige babbel met koffie en cupcake.

Tussen 16 en 27 september is er ook opnieuw een fototentoonstelling in de verbindingsgang tussen de receptie en afdeling Watervliet.

Wij willen u ook de theatermonoloog over dementie ‘Va is koning’ warm aanbevelen. Die gaat door op maandag 30 september van 19u00 – 21u00 in CC Kruispunt in Diksmuide.

 

We hopen van harte u op één van onze activiteiten te mogen ontmoeten !